Saç Dökülmesi ve Nedenleri

Saç dökülmesi mevsimsel değişiklikler, stres, vitamin eksiklikleri, demir eksikliği, hormon bozuklukları nedeniyle meydana gelir. Bunu öğrenmek için hastaneye gidip vitaminlerinize ve hormonlarınıza bakmanız gerekir. Uzun süreli saç dökülmeleri ciddi bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir. Bunu öğrenmenin tek yolu hastaneye gitmek olacaktır.
Saç Dökülmesi Nedir?
Sağlıklı bir saç derisinde 100 bin adete yakın saç bulunur. Yıkamaya ve taramaya bağlı olarak da günde 100-150 adet saç dökülmesi normal kabul edilir.
Saç dökülmesi; kimyasala maruz kalma, strese bağlı, genetik hastalık, kullanılan ilaçlar, psikolojik rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkar. Saç dökülmesi yılda iki veya üç ayda tekrarlanır ve sağlıklı bir insanda bu aylar süresinde dökülme olur. Saç dökülmesi üç ayı geçerse ciddi bir rahatsızlık olabilir. Saç tedavisi uygulanırsa bu yaklaşık 3-6 ay arasında sonuç verir.
Saçınızın %85-95 i büyüme evresinde, %1-2 si dinlenme evresinde, %10-15 i dökülme evresinde olur.
Saç Dökülmesi Nedenleri
Saçımızdaki her telin yaşama süresi vardır. Her saç teli 4 veya 6 yıl yaşar, daha sonra dinlenip dökülür. Saç dökülmesi 50-100 tel olmak üzere normal kabul edilir. Banyodan sonra veya kuru saçı taradığımızda dökülen saç teli ciddi derecede çok ise bunu ciddiye alıp doktora gözükmelisiniz. Saç dökülmesinin birçok nedeni olduğu için tedavisi için ilk önce sorunun bulunması önemli.
Saç Dökülmesine Neden Olan Faktörler
Genetik Faktörler
Deri Problemleri
Yanlış Beslenme Alışkanlıkları
Hormonal Sorunlar
Vitamin ve Mineral Eksikliği
Bazı İç Hastalıklar ve İlaç Kullanımı
Doğum ve Kemoterapi Süreci
Kozmetik Etkenler
Stres ve Depresyon
Saç Dökülmesi Çeşitleri
Erkek Tipi Saç Dökülmesi
Saç Kıran Tipi Saç Dökülmesi
Tirot Hormonuna Bağlı Saç Dökülmesi
Strese Bağlı Saç Dökülmesi
Vitamin Eksikliğine Bağlı Saç Dökülmesi
Diş Çürüklerine Bağlı Saç Dökülmesi
Erkeklerde Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi kadınlar oranla erkeklerde daha fazla olur. Dökülmeye sebep olan 5 alfa redüktaz erkeklerde daha fazla bulunmaktadır. Kadınlarda bu enzim çok azdır ve bunun yerine aromataz enzimi vardır. Saç dökülmemesi için satılan ürünlerin çoğu da erkeklere göredir. Bunun sebebi de kadınlarda fazlasıyla bulunan aromataz enzimi saç dökülmesi için yapılan ürünlerin işe yaramamasından kaynaklanır. Kadınlarda daha çok doğal yöntemler denenmelidir.
Kadınlarda Saç Dökülmesi

Kadınlarda saç dökülmesinin en büyük nedeni genetik faktörlerdir. Bu etkenler yüzünden saç telleri incelir ve dökülür.
Demir eksikliğine bağlı olarak da çok fazla dökülme yaşanır. Hormonal dengesizlikler, stres, troit hormonu sorunları, hamilelik sonrası yaşananlar, hamilelik, emzirme dönemi, menopoz ve doğum kontrol hapları saç dökülmesini fazlasıyla etkileyen dönemlerdir.
Ayrıca saça uygulanan perma, fön ve röfle gibi etkenlerde saç dökülmesine yol açar.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Saç dökülme sebepleri iyice araştırılmalı ve tanı doğru konulmalıdır. Doğru tanı sonrası verilen tedaviler uygulanmalı. Saç bakım kremleri veya saçınıza uyguladığınız zarar veren her şeyden uzak durmanız gerekir. Bir süre kimyasal malzemeleri saçlarınıza uygulamayın. Saça uygulanan fönlere bir süre ara verin. Doğal saçınızı kullanıp gereken tedaviyi uygulayın.